9 tips til brudepar for hvordan unngå å bli svindlet

Hva skal du se etter for å ikke bli svindlet når du velger bryllupsfotograf?

Den store dagen! En av de viktigste dagene i deres liv. Så mange forberedelser som skal gjøres og planlegges før bryllupet deres. Det er en blanding av magi og kaos. Fotografen skal få frem deres historie. Ikke bare utdrag fra deres dag. Men detaljene, de små tingene dere selv kanskje ikke får med dere. Smilene dere vil sitte igjen med når dere ser tilbake på hvor utrolig mye fotografen har klart å fange opp. Ett bilde sier ofte mer enn tusen ord. Så starter denne jakten på å booke en fotograf. Enkelt og greit vil noen kanskje tenke. Men det er så mye man skal ta hensyn til. Blant annet svindel.

 

Å bli svindlet når man skal ta bryllupsbilder er ikke akkurat noe man kanskje tenker så mye på, men det forekommer. Dessverre.

Vi hiver oss ut på Google og starter jakten etter den beste fotografen vi kan komme over. Nettet florerer av de forskjellige fotografene som frister med det ene fine bildet etter det andre. Dere kan komme innom flotte hjemmesider med nydelige bilder av lykkelige par. Tilbakemeldingene er knall gode og det er lett å la seg friste. Og dette er jo som regel sannheten det. Men så er det de få som utnytter folk når de er i en situasjon der de er villige til å bruke en god del penger for å gjøre dagen deres komplett.

 

Det en svindler kan finne på å gjøre er å stjele disse bildene fra en annen side. Lage gode tilbakemeldinger fra «fornøyde kunder» uten at det egentlig er noen som helst.

I den siste tiden er dette noe som har blitt mer og mer utbredt. Svindlerne har funnet ut at det er marked for det, da ikke alle gjør en grundig nok undersøkelse i forkant. Man hører stadig om at antall svindlede par øker. I denne artikkelen vil jeg legge frem noen punkter om hva dere kan gjøre for å forsikre dere om at fotografen dere velger å bruke er ekte! Og ikke minst flink i sitt arbeid.

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal se etter og ikke for å føle seg sikker på at den fotografen du vurderer ikke prøver å lure dere.

 

Se mine tips til dere litt lengre ned på siden. Følger dere disse tipsene så kan dere se hvordan dere kan unngå at dette skjer dere.

 

 

9 tips til brudepar for hvordan unngå å bli svindlet 1

 

Å leie inn en fotograf koster mye penger. Men det er lurt å se på dette som en ren investering fremfor en kostnad. En dyktig fotograf sitter på utstyr til mange tusen kroner. Som også oppgraderes regelmessig, da samme gjelder kursing og seminarer for å kunne gi dere det beste til enhver tid.

Fotografen skal tilbringe en hel dag bak kameraet for å forevige deres spesielle dag. Når selve fotograferingen er unnagjort så starter arbeidet med å klargjøre bildene for dere. Noe som tar mange timer. Dette er ikke en tjeneste man ønsker å spare for mye penger på. Det lønner seg ikke å velge det billigste dere finner, selv om det kan virke fristende. Nå for tiden kan hvem som helst kalle seg en fotograf så lenge de har et brukbart kamera tilgjengelig. Men det krever mye mer. Så se på helheten og ikke bare pris.

Når skal vi booke fotografen?

Dere burde kontakt fotografen veldig tidlig i prosessen. Dette for å kunne sikre dere den fotografen dere ønsker, at han/henne er ledig. Fotografen har også litt erfaring med gjennomføring av bryllup, så fotografen kan han noen tips om hva men bør tenke på.

Fotografen kan være med å gjør litt av planleggingen sammen med dere.

 

Når du velger den rette fotografen for dere så velger dere langt mer enn bare en bryllupsfotograf. Dere velger en støttespiller som er der for dere igjennom hele reisen. En som tar del i prosessen og som stiller med den beste kundeservicen både før og etter seremonien.

 

Her kommer noen tips å ta med seg på veien:

 

1 Har fotografen dere vurderer et eget firma og et organisasjonsnummer?

Hvis fotografen har eget firma og ORG nummer kan dette være ett tegn på at de driver seriøst. Men det er ingen garanti. Så dere burde sjekke opp om de har noe regnskap/omsettning Dette kan dere enkelt sjekke ut på www.proff.no eller www.brreg.no .
Dere vil da få opp info om vedkommende eller firma. Når dere er inne og sjekker opp opplysninger om fotografen så se også etter om fotografen er MVA pliktig.
Hvis fotografen er MVA pliktig betyr det at de betaler moms til staten. Da skal også prisen dere får oppgitt være enten inkl eller eksl mva. Men det skal være opplyst om dette. Det betyr også at fotografen tjener mer enn KR 50.000,- i året.
Eller hvis fotografen sier at dere kan betale svart for å spare mva, så styr langt unna! Dette kan da fort være svindel, eller at du ikke vil få produktene som ønsket. Hvis fotografen tar jobben svart, kan dere bli straffeforfulgt dersom fotografen blir tatt for svart arbeid.

 

2 Har fotografen forsikring?

Sjekk med fotografen om personen eller firma er forsikret for skade på personer og gjennstander. Dette er et godt tegn på at fotografen er seriøs. Be gjerne om å få se bevis på forsikring.

3 Referanser?

Referanser er alltid lurt å be om. Ofte finnes det tilbakemeldinger på siden til fotografen fra tidligere kunder også. Hvis fotografen har referanser som er hentet fra f.eks google bedrifts siden sin eller facebook siden sin så er det veldig ofte ekte tilbakemeldinger.
Hvis ikke så be om å få se dette på forhånd. Se gjerne om fotografen har blogg i tillegg. Her kan man ofte gå mer i dybden for å se på flere bilder fra deres oppdrag.

4 Møte med fotografen?

Be alltid om et møte. Om ikke det går så tar dere det digitalt! Da vil dere også få et innblikk i hvordan fotografen er. Det er viktig med godt samarbeide og den «gode følelsen» mellom dere. Hvis den ikke oppstår så let videre. Det er viktig med den riktige kjemien.

5 Tilbyr å vise dere demoprodukter?

Kan de tilby demoprodukter? Profesjonelle fotografer stiller som regel opp med kvalitetsprodukter som takkekort, album m.m.

6 Har fotografen bilder fra mange bryllup?

Undersøk bildene fotografen har tatt. Nøye. Er det fra flere forskjellige fotoshoots eller kun en? Det er viktig å se på deres portefølje.

7 Sjekk kontakt informasjon.

Husk å sjekke fotografen sin kontaktinfo. Å opprette en ny og falsk e-postadresse er ikke vanskelig i det hele tatt. Ei heller når det kommer til å lage kontoer på sosiale medier. Dette er ingen problem å få til. Men når det kommer til telefonnummer så er det heldigvis ikke like lett å forfalske. Når dere ser inne på hjemmesidene til aktuelle fotografer så er et godt tips å se om telefonnummeret står tilgjengelig? Tar de telefon når du prøver å ringe? Søk det gjerne opp og se om det er registrert på det firmaet det gjelder.

8 Hvis du får veldig mye til en megt lav pris.

Det er ikke noe galt med å være billig, kanskje fotografen er fersk å vil komme inn på markedet. Men alle som skal leve av å være fotograf må tjene en viss sum pr måned. Så en liten alarmvekker kan være hvis fotografen selger veldig gode bilder og mye ekstra for en svært lav pris? Her kan det være lurt å være skeptisk, det kan være noen røde varsellamper.
Dette er ofte for å lokke kunder til seg fordi prisen er så god. Da kan du fort sitte igjen med bilder fra en elendig fotograf, eller kanskje ingen fotograf i det hele tatt.
Ofte så koster produkter som bilder i ramme eller album en del penger. Jeg benytter to leverandørersom holder til i Norge. Den ene er Greens rammer i Trondheim og Lundeby. Begge disse leverandørene leverer høy kvalitet og alt er håndlagt, med det ypperste av kvalitet. Greens Rammer benytter papir som er produsert i Frankrike og benyttes på alle de store galleriene. Dette er produkter som kan være i genrasjoner. Derfor er det rart om noen kan tilby dette til en billig penge.

 

9 Be om kontrakt.

Skriv alltid kontrakt. Hvis fotografen sier at han/hun ikke bruker dette så styr unna. Det er viktig at avtalen blir skrevet under av begge parter. Da står både dere og fotografen sterkere om det skulle være noe. Les denne nøye og se til at den ikke bare dekker fotograf, men også dere som kunder.
En slik kontrakt bør inneholde info om hva dere har blitt enig om. som hvor mange timer dere ønsker at fotografen skal være sammen med dere. Pris for fotografering og hva som skal leveres av digitale filer. Leveringstid er også greit og ha med i en kontrakt. Da vet dere hva dere kan forvente og fotografen vet hva dere skal få levert.
Produkter som utskrift med ramme og album kommer i tillegg.

 

Betaling av booking honorar

Når det kommer til betaling så er det helt vanlig at fotografer tar forhåndsbetaling. Dette i seg selv er ikke bekymringsverdig. Det er langt viktigere å se nøye på punktene ovenfor. Da vil dere få en mye større trygghet. Prisene gjenspeiler kvaliteten på bildene. Fotografens erfaring, talent og ikke minst kreativitet. Det er dette som skaper de gode resultatene. Det kreves ekstra mye å kalle seg for en bryllupsfotograf så ikke gå for den enkleste løsningen.

 

Bryllupsfotografer har ikke høyere timespris enn for eksempel en håndverker eller elektriker. Det er lett å tenke seg at «de tar jo bare bilder», men det er så utrolig mye jobb som ligger bak en slik type fotografering. Så det er viktig å tenke på at den prisen dere betaler for et slikt oppdrag ikke blir så høy når fotografen til slutt sitter igjen med sitt.

Så når alt kommer til alt. Start jakten i god tid. Gode bryllupsfotografer er gjerne booket lang tid i forveien. Sikre dere den dere ønsker slik at dere føler dere trygge på valget og kan senke skuldrene. Starter dere for sent kan dere ende opp med at fotografen dere har valgt dere ut er opptatt på bryllupsdatoen.

 

Gjør dere disse tingene vil dette bidra til at færre svindlere får muligheten til å ødelegge den store dagen for dere. Både økonomisk, men også når man sitter i troen om at det vil komme en fotograf. Vær obs og gjør en grundig undersøkelse så dere slipper å oppleve slik.

 

 

[metaslider id=»7419″]